miercuri , 21 octombrie 2020, 16:01
Home / Local / Actualitate / Lipsa acuta de medici

Lipsa acuta de medici


Subprefectul Mircea GOLOGAN a condus ședinţa ordinară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
În cadrul ȋntȃlnirii, care a avut loc la sediul Instituției Prefectului – Judeţul Vaslui, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Mihaela Chitariu, a prezentat un raport cu privire la activitatea de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive din județul Vaslui, în anul 2017.
Șefa CJAS a a atras atenţia cu privire la lipsa medicilor de familie, mai ales din mediul rural.
Șapte localități au nevoie, în prezent, de medici de familie , din care 4 localități provin din urban (Vaslui, Bârlad, Huși, Murgeni) și 3 localități în rural. Comunele deficitare cu medici de familie sunt Băcești, Iana și Vinderei. Pentru fiecare dintre aceste comune ar mai fi necesar câte un medic. Comunele fără medici de familie sunt Arsura, Coroiești, Ibănesti și Pochidia.
”Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie care doresc încheierea contractelor cu CJAS Vaslui comisia paritară a stabilit numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural să fie de 500. De asemenea, în vederea stimulării medicilor de familie care-și desfășoară activitatea în mediul rural, în zone cu condiții deosebite de muncă, CJAS Vaslui, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia în anul 2017, a analizat posibilitatea încadrării cabinetelor medicale în criteriile stabilite prin Ordinul nr.772/379/2016 ce permite acordarea de sporuri în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea”, a declarat Mihaela Chitariu.
Probleme sunt și cu specialiștii din unitățile spitalicești, județul Vaslui având un deficit de aproape 80 de medici.
”Analizând situaţia medicilor şi specialităţilor înregistrate în judeţul Vaslui, în momentul de faţă, pentru o mai bună desfăşurare a actului medical pentru specialităţile existente la nivelul judeţului Vaslui, ar mai fi necesari 37 medici la Vaslui, 32 medici la Bârlad şi 9 medici la Huşi , având în vedere populaţia judeţului Vaslui, precum şi programul de lucru al medicilor existenţi în contract cu CJAS Vaslui, care nu poate fi mai mare de o normă sau o normă jumătate, conform normelor legale în vigoare”, a mai spus președintele CJAS Vaslui.
În județul Vaslui funcționează în prezent un număr de 11 centre de permanență, cu un număr total de 57 de medici. De asemenea, la nivelul județului se află în contract cu CAS Vaslui un număr de 36 furnizori de servicii clinice , din care 35 în mediul urban şi 1 în mediul rural.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un hușean a intrat cu mașina într-o conductă de gaze

Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și un …

Un tânăr a decedat într-un accident rutier produs la Văleni!

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu două autospeciale echipate cu module pentru descarcerare, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *