luni , 26 octombrie 2020, 21:11
Home / Local / Actualitate / Aplicație tactică la acumularea Cuibul Vulturilor

Aplicație tactică la acumularea Cuibul Vulturilor


Subprefectul Mircea GOLOGAN a participat astăzi la o aplicaţie tactic, la care au fost implicate zeci de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, al cărei scenariu a fost ruperea barajului acumulării de apă Cuibul Vulturilor, în aval de comuna Ciocani.
La exerciţiul de verificare a promptitudinii şi modului de intervenţie în astfel de situaţii de urgenţă au participat şi cadre ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, ale Jandarmeriei, Poliţiei, Armatei şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Potrivit scenariului gândit de conducerea ISU Vaslui, din cauza blocării sistemului de deschidere a porţilor barajului, digul de protecţie s-a rupt, iar deversarea unei cantităţi mari de apă a dus la formarea unei viituri în aval de baraj, existând riscul de inundaţii.
S-a cerut practic punerea în aplicare a planului de intervenţie, transmiterea rapoartelor preliminarii de la locul evenimentului, calculul necesarului de saci cu nisip pentru îndiguire, executarea intervenţiei conform procedurilor regulamentare, precum şi stabilirea cauzelor producerii evenimentului şi întocmirea raportului de evaluare de către persoanele autorizate.
În cadrul aplicație a existat un al doilea exercițiu de simulare pentru limitarea efectelor negative în cazul unui accident rutier, în care a fost implicat un microbuz care transporta persoanele evacuate din zona amenințată de inundații, pe raza comunei Ivești.
Un al treilea scenariu a fost legat de punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă, fiind dat dispoziţii serviciilor voluntare pentru înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei. De asemenea, s-au organizat punctele de primire – repartiţie în caz de inundaţie, punctele de adunare – îmbarcare şi de îndrumare a populaţiei către acestea, fiind instalată tabăra de sinistraţi la Biserica din localitatea Ivești.
”Prin acest exercițiu am dorit să vedem modul de cooperare a instituțiilor pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unor calamități natural şi testarea planului roşu de intervenţie. Sunt convins că am avut cu toții de învățat și sperăm ca într-un caz real să existe același comportament în intervenție, astfel încât să limităm eventualele efecte negative”, a declarat subprefectul Mircea GOLOGAN.
În cadrul exercițiului au fost implicate și comitetele locale pentru situații de urgență din comunele Ciocani și Ivești.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ziua armatei, marcată într-un cadru restrâns de autorități

Astăzi, Consiliul Județean (CJ) și Primăria Vaslui au organizat o ceremonie de marcare a Zilei …

Episcopia Hușilor inaugurează programul de burse pentru liceeni și studenți „Episcopul Ioachim Mareș”

La inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopia Hușilor inaugurează programul de burse pentru elevi de liceu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *