luni , 19 octombrie 2020, 22:42
Home / Local / Învăţămant / Rezultate spectaculoase la Concursul Naţional RoSEF 2017

Rezultate spectaculoase la Concursul Naţional RoSEF 2017


Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava au organizat Concursul Naţional de Știinţă şi Tehnologie pentru elevi „ROSEF 20l7” având expertiza de specialitate a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Festivitatea de deschidere s-a desfăşurat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava având ca invitați de seamă din țară pe domnul prof. Alexandru Mironov și pe domnul Cristian Român senior-editori la Revista Știință și Tehnică, pe doamna Dr. Theodora Bărbulescu-Poli, vicepreședinta Asociației “Ana Aslan”, care a oferit și premiul special, iar ca invitat de la Expo Science International of International Moveiuent for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) pe domnul Antoine van Ruymbeke, preşedintele MILSET Europa, instituţie care se ocupă cu organizarea concursului internaţional MILSET.
Avându-se în vedere că în acest an se sărbătorește 120 de ani de la naşterea Anei Aslan – medic, profesor şi inventator – au fost instituite Diploma şi Medalia „Ana Aslan” pentru a fi acordate marelui câştigător al concursului care a fost obţinut de lotul de elevi de la Vaslui.
Din juriu au făcut parte, ca în fiecare an, jurnalişti de ştiinţă, cercetători, inventatori, preşedintele juriului fiind Profesorul și scriitorul Alexandru Mironov.
Concursul Naţional de Ştiinţa şi Tehnologie ROSEF 2017 este singura competiţie naţională organizată în România după standardele internaţionale, acesta făcând parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educaţiei Naţionale fără finanţare, dar cu fază internaţională.
Concursul reuneşte cele mai importante realizări inovative şi studii realizate de elevii din România, grupate în 4 domenii majore: Ştiinţe (fizică, chimie, matematică, biologie, ecologie, ştiinţe ale pământului, economie, etc); Ştiinţe aplicate (energie neconvenţională, electronică, mecanică, robotică, medicină, etc); Informatică și tehnologia informaţiei; Robotică.
Conform Regulamentului, câştigătorii competiţiei naţionale RoSEF, în cazul de față echipa de la Vaslui, care a obținut Marele premiu, vor forma echipajele reprezentative ale Românei pentru participarea la următoarele competiţii internaţionale: International Science and Engineering Fair (ISEF) organizată în fiecare an în Statele Unite, este cea mai veche şi mai mare competiţie de proiecte ale elevilor, concurs mondial aflat anul acesta la a 61 ediţie și la care participă anual peste 1900 de elevi din 60 de țări de pe mapamond; Environmental Sciente Fair (I-SWEEEP) organizat anual la Houston (Statele Unite) reuneşte elevi din 50 de ţări, care-şi prezintă proiectele legate de protecţia mediului, robotică şi energii neconvenţionale; International Environnient Sustenability Project Olimpiad (INESPO), organizată anual la Amsterdam şi la care se reunesc proiecte ale elevilor din întreaga lume; Expo Science International of International Moveiuent for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) organizată anul acesta la Fortaleza în Brazilia, expoziţie de ştiinţă și inventică dedicată tinerilor din întreaga lume.
La ediţia din acest an de la Vaslui a participat un grup format din 2 elevi de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui: Honcu Răzvan de la clasa a XI-a A şi Ignat Andreea de la clasa a X-a B, la care s-au alăturat: Tănasă Andrei-George elev de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, elevii Hosofschi Mircea şi Mandrea Radu de la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” Vaslui, ambii din clasa a VII-a şi Stoleru Radu de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui, îndrumaţi de profesorii: Dumitrașcu Leonaș – Liceul „Ştefan Procopiu” Vaslui; Hosofschi Neculai- Aurelian – Liceul „Ştefan Procopiu” Vaslui; Tanasă Zîna – Liceul „Ştefan Procopiu” Vaslui; Botezatu Ana-Maria – Liceul „Ştefan Procopiu” Vaslui; Munteanu Gelu – Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și Dumitrașcu Irina – Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui.
Menționăm că toți elevii participanţi la acest concurs sunt membri ai Cercului de Astronomie de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, coordonat de prof. dr. Leonaş Dumitraşcu, iar profesorii îndrumători sunt membri activi ai Asociației „Profizica” Vaslui.
În urma jurizării, toate cele 8 lucrări prezentate de grupul de elevi din Vaslui au primit Marele premiu al concursului, iar elevul Răzvan HONCU de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui a primit Diploma şi Medalia „Ana Aslan” care îl plasează pe poziţia de mare câştigător al Concursului Naţional de Știinţă și Tehnologie RoSEF 2017.
Cele 8 lucrări premiate au acoperit domenii de interes variate cu aplicații inter și trans disciplinare: Determinarea densităţii reale a corpurilor poroase, Laboratorul de cinematică bazat pe utilizarea unei camere web, Studiul vibraţiilor membranei circulare, Spectrofotometru cu reţea de difracţie si sistem computerizat de înregistrare a spectrelor, Analizarea figurilor Lasajous obţinute prin două metode diferite, Simularea deplasării Dopoler observate în spectrul stelelor binare, Infrastructură wireless folosită în transferul şi achiziţia datelor audio-video, Lunetă astronomica echipată cu cameră web. Descompunerea imaginilor în componentele RGB.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un moldovean intenționa să ajungă în Germania, utilizând un permis de conducere fals

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa …

Un moldovean a încercat să treacă granița cu permisul suspendat!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *