marți , 27 octombrie 2020, 11:45
Home / Local / Actualitate / „ALS OB”, o revistă de excepție

„ALS OB”, o revistă de excepție


Revista ”Als Ob”, a Liceului ”Nicolae Iorga”, a obținut locul 2 pe țară la Concursul de Reviste Școlare, secțiunea „liceu”.
Este o revistă de „atitudine cartitudinală” scrisă pentru un public mai larg decât segmentul strict școlar, și anume pentru oricine interesat de fenomenele culturale în general, și este coordonată de 6 ani de consilierul educativ al liceului, profesorul Florin Onică.
„Als Ob” este o sintagmă in limba germană care se traduce prin „ca și cum”, fiind deja consacrată in spațiul cultural occidental. Pentru noi, semnifică deschiderea către imaginație și cunoaștere prin joc, comunicare și creație.
Revista are în alcătuire cinci rubrici: „Alsografia”, „Cronotopis” (jurnale de tot felul), „Literosfera” (interviuri literare, recenzii la cărți, creații literare), „Artitudini” (materiale legate de artă – tradiții, fotografie, film de artă contemporan și nu numai), „Ad Libitum” (evenimente culturale, pagini de internaut, revista revistelor cu comentarii la articole din alte reviste și prezentări ale unor reviste de top din țară). Cea mai importantă rubrică pentru noi este prima, care s-ar putea traduce „scriere alsobistă”, în cadrul căreia, într-o manieră ludică (care este extinsă la nivelul întregii reviste), publicăm rezultatele jocurilor noastre eseistice, atelierelor de creație în grup în manieră avangardistă și altele.
Revista apare de patru ori pe an, în fiecare anotimp, și fiecare număr conține 150-170 de pagini, iar editarea text-imagine este realizată în programul Open Office de către secțiunea specializată a redacției. Printul, broșarea și alte operații necesare formei finale (manufacturate) sunt realizate în Laboratorul de Editare Text-Imagine din cadrul liceului negreștean.
Concursul Național de Reviste Școlare are o etapă județeană, în cadrul căreia se formează la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar o comisie care jurizează revistele din județ, trimițând la faza națională un număr maxim de 10 reviste la secțiunea „liceu” și 10 reviste la secțiunea „gimnaziu”. La etapa finală un juriu de specialitate are de evaluat la fiecare secțiune un număr de aproximativ 150-200 de reviste. Dintre acestea, doar 40 sunt laureate, și se stabilește o ierarhie finală. În lista de laureate din acest an revista „Als Ob” ocupă poziția a doua, și este de consemnat faptul că în întreaga listă a secțiunii „liceu” se regăsesc doar două reviste de la licee tehnologice. În cazul nostru, cu o bază de selecție mult redusă, spre diferență de atâtea Colegii Naționale și licee teoretice din țară, performanța de a edita o revistă culturală care se adresează și cititorului matur este una deosebită. Pasiunea pentru cultură poate fi transmisă tinerilor indiferent de mediul din care provin.
Membri ai revistelor laureate vor participa în perioada imediat următoare la Tabăra de Reviste Școlare de la Muncel (județul Iași), unde vor primi diplomele și premii în cărți, și unde vor realiza împreună o revistă.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Criză de sânge la nivel de județ!

Județul Vaslui se confruntă cu o criză de sânge, Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) …

Atenție bârlădeni! Tot orașul rămâne, din nou, fără apă potabilă!

Primăria municipiului Bârlad anunță, prin intermediul paginii oficiale de facebook, că întreg orașul va rămâne …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *