duminică , 27 septembrie 2020, 18:25
Home / Local / Actualitate / Judetul fara sperante

Judetul fara sperante


”Lăsați orice speranță voi ce intrați aici”, așa ar trebui să scrie la porțile județului Vaslui, unul dintre polii sărăciei din România. Ocupă primul loc pe țară la numărul de șomeri și asistați social, peste jumătate dintre gospodării nu au canalizare, analfabetismul este la el acasă, iar economia este prăbușită.
De asemenea, la nivelul județului nostru, evoluția fenomenelor demografice este marcată de o serie întreagă de aspecte nefericite. Nimic nou sub soare!
Potrivit unui raport statistic, avem cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, respectiv de circa 75 de ani la femei și 68 de ani la bărbați. Totodată, conform datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică, în luna martie a acestui an s-au înregistrat 50 de divorțuri și 127 de căsătorii. Se constată că la numai 2,5 căsătorii corespunde un divorț, o proporție de-a dreptul dramatică.
Dacă ne referim la decese, numărul acestora este dublu față de nașteri: 488 la 247!
De remarcat că, tot comparativ cu luna martie a anului trecut, numărul nou-născuților a scăzut cu 98!
Față de situația din Africa Subsahariană, unde la o mie de nașteri se înregistrează 100 de decese înainte de împlinirea unui an de viață, la noi s-a ajuns pe la 10. Un fleac!
Județul Vaslui se situează pe locul 40 în țară în ce privește nivelul salariilor nete, pe primele locuri fiind municipiul București și județele Ilfov, Cluj, Timiș etc. Cele mai mici salarii, după Vaslui, s-au înregistrat în județele Harghita și Suceava.
Potrivit datelor statistice oficiale, în martie, în Vaslui se înregistra un salariu mediu net de 1.873 de lei pe lună, în timp ce salariul mediu net pe țară era de 2.654 de lei.
Este o diferență de necrezut, de parcă am fi din altă țară!
Așa cum era de așteptat, în capitală și în județele recunoscute ca tari din punct de vedere economic se înregistrează cele mai mari salarii. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, în București s-au câștigat, în medie, 2.913 lei pe lună, Ilfov – 2.463 de lei, Cluj – 2.266 de lei, Timiș – 2.236 de lei.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Mașină făcută scrum în apropiere de sediul Primăriei Vaslui

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă …

Primarul care a schimbat fața comunei Lipovăț

Primarul PSD al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, este pregătit pentru testul electoral de duminică. Știe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *