luni , 25 martie 2019, 07:15
Home / Local / Actualitate / Simpozion științific la Muzeul Județean Vaslui

Simpozion științific la Muzeul Județean Vaslui


Simpozionul științific ”Semnificația zilelor de 9-10 mai”, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, a avut ca invitați istorici și profesori, care au vorbit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai pentru poporul român.
Proclamarea independenţei de stat a României a avut loc la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial a fost consemnată la 9 mai 1945, zi în care se sărbătorește şi Ziua Europei.
”Consider că elementul esenţial, care constituie cheia de interpretare a celor trei evenimente istorice este unitatea. Fără dorinţa de unitate nu am fi mai vorbit, poate, acum de o Romȃnie independentă, suverană și liberă să-și construiască scenariul propriei identităţi. Este de datoria noastră să susţinem Romȃnia, pentru păstrarea identităţii și a valorilor noastre naţionale. La mulţi ani, Romȃnia! La mulţi ani, Europa!”, a spus prefectul Isabel Bogdan, în cadrul simpozionului.
Cei prezenți au putut asculta alocuțiunea lectorului universitar Gabriel Leancă, de la Universitatea ”Alex.I.Cuza” Iași, care a vorbit despre ”domnia lui Carol I, între geopolitică și proiect constituțional”. De asemenea, profesorul Vasile Sprâncenatu, de la Școala ”Ștefan Ciubotărașu” Lipovăț, a comentat ”contextul diplomatic al proclamării independenței de stat”, iar col (r) Mihai Focșa, de la Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filial Vaslui, a amintit de ”importanța militară a zilei de 9 mai 1945, lucruri petrecute în afara paginii de istorie”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Marș pentru viață, la Vaslui!

Peste 300 de vasluieni au participat, astăzi, la ”Marşul pentru viaţă” organizat de Asociaţia ”Provita” …

Video:Un veteran de război din Miclești, a implinit 100 de ani

Autoritățile din comuna Miclești au ținut să-l sărbătorească pe veteranul de război Vasile Samoilă, ajuns …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *