duminică , 23 septembrie 2018, 21:32
Home / Local / Actualitate / Simpozion științific la Muzeul Județean Vaslui

Simpozion științific la Muzeul Județean Vaslui


Simpozionul științific ”Semnificația zilelor de 9-10 mai”, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, a avut ca invitați istorici și profesori, care au vorbit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai pentru poporul român.
Proclamarea independenţei de stat a României a avut loc la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial a fost consemnată la 9 mai 1945, zi în care se sărbătorește şi Ziua Europei.
”Consider că elementul esenţial, care constituie cheia de interpretare a celor trei evenimente istorice este unitatea. Fără dorinţa de unitate nu am fi mai vorbit, poate, acum de o Romȃnie independentă, suverană și liberă să-și construiască scenariul propriei identităţi. Este de datoria noastră să susţinem Romȃnia, pentru păstrarea identităţii și a valorilor noastre naţionale. La mulţi ani, Romȃnia! La mulţi ani, Europa!”, a spus prefectul Isabel Bogdan, în cadrul simpozionului.
Cei prezenți au putut asculta alocuțiunea lectorului universitar Gabriel Leancă, de la Universitatea ”Alex.I.Cuza” Iași, care a vorbit despre ”domnia lui Carol I, între geopolitică și proiect constituțional”. De asemenea, profesorul Vasile Sprâncenatu, de la Școala ”Ștefan Ciubotărașu” Lipovăț, a comentat ”contextul diplomatic al proclamării independenței de stat”, iar col (r) Mihai Focșa, de la Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filial Vaslui, a amintit de ”importanța militară a zilei de 9 mai 1945, lucruri petrecute în afara paginii de istorie”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Jandarm din Vaslui, întors dintr-o misiune în Mali

În perioada Septembrie 2016 – Septembrie 2018, maiorul Marian Panfil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi …

Bătrân mort, găsit pe camp

Un bătrân de 73 de ani, din Dodești, a fost găsit decedat pe un câmp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *