vineri , 18 septembrie 2020, 21:15
Home / Local / Actualitate / Urgia alba a pus stapanire peste Vaslui

Urgia alba a pus stapanire peste Vaslui


Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus măsuri urgente pentru deblocarea a trei autocare, rămase blocate pe DE 581, în localităţile Albiţa, Crasna şi Valea Grecului. Printre autocarele blocate se numără şi unul cu 18 copii din Kazahstan, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, până în acest moment nu au fost semnalate probleme medicale ale ocupanţilor.
“Se fac eforturi pentru preluarea tuturor persoanelor care urmează să fie cazate în spaţii din municipiul Huşi. Se intervine cu o autofreză din cadrul Secţiei Huşi a ISU Vaslui, cu şase angajaţi şi cu un autocamion cu şase salariaţi de la Unitatea Militară din Huşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul echipajelor locale de intervenţie au fost dislocate trei şenilate, una de la ISU Brăila şi două de la ISU Vrancea, încadrate cu personal medical SMURD. De asemenea, spre aceaşi zonă a plecat în sprijin şi o şenilată de la Direcţia Regională de Drumuri si Poduri Iaşi, în baza protocolului încheiat între IGSU şi CNAIR. După preluarea acestora, persoanele vor fi transportate în spaţiile de cazare temporară puse la dispoziţie de către Primăria Huşi, unde vor primi apă şi hrană.

Un bărbat în vârstă de 61 de ani din comuna vasluiană Rafaila, care suferise un accident vascular cerebral, a fost fost preluat vineri de un echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, după o misiune de salvare care a durat mai multe ore. Autosanitara, trimisă în cursul dimineţii în comuna Rafaila, a rămas blocată la cinci kilometri de locul în care se afla pacientul. Autorităţile locale au încercat să transporte cu mijloace proprii pacientul la ambulanţă, folosind o maşină cu tracţiune integrală care a rămas, de asemenea, înzăpezită. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa, în sprijinul autosanitarei a fost trimisă o autoşenilată de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). ‘După intervenţia autospecialei pe senile din cadrul ISU Vaslui s-a reuşit preluarea pacientul de către echipajul medical. Bărbatul este transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă’, a declarat Cristian Lapa. Circulaţia pe mai multe drumuri judeţene din Vaslui este îngreunată sau blocată, din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului foarte puternic. În urma intervenţiei utilajelor de deszăpezire, a fost reluată circulaţia pe DE 581, în zona Crasna spre Huşi. Un autocar cu 23 de persoane, care se deplasa pe ruta Bucureşti – Chişinău şi a fost blocat câteva ore, a putut pleca spre municipiul Huşi. Probleme deosebite sunt şi în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, zeci de mii de abonaţi din judeţ rămânând fără curent, în urma avariilor survenite la liniile de înaltă tensiune sau după ce stâlpii de electricitate au fost doborâţi de vânt.

Un echipaj de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui nu a putut ajunge la o intervenţie pentru stingerea unui incendiu de locuinţă din localitatea Beneşti, comuna Tanacu, din cauza drumului înzăpezit. Potrivit reprezentanţilor ISU Vaslui, în zonă a fost trimisă o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Maşina nu a putut înainta, incendiul fiind stins de reprezentanţi ai Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din Tanacu şi de localnici. ‘Incendiul a izbucnit la o anexă a unei locuinţe din localitatea Beneşti. Focul nu s-a propagat şi nu a pus probleme deosebite, fiind stins de reprezentanţii SVSU. Nu au fost înregistrate victime. Echipajul de pompieri s-a întors la unitate, iar la faţa locului se intervine cu utilaje pentru deblocarea drumului’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Marişcu. În zonă au fost direcţionate utilaje de deszăpezire pentru deblocarea drumului, dar viscolul puternic îngreunează intervenţia acestora.

Un autocar care efectuează curse regulate Bucureşti – Chişinău a rămas blocat cu 23 de pasageri pe DE 581, vineri, în localitatea Olteneşti, în zonă fiind mai multe autoturisme împotmolite. Potrivit autorităţilor, se caută soluţii pentru deblocarea drumului măcar pe un sens de mers, dar condiţiile meteorologice îngreunează intervenţia utilajelor. La nivelul judeţului Vaslui se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile, iar patru artere naţionale sunt blocate pe anumite tronsoane. Mai multe localităţi au rămas fără energie electrică, în urma unor avarii produse din cauza vântului puternic şi a zăpezii. În localitatea vasluiană Iana, un bărbat dependent de aparatul cu oxigen a fost ajutat de autorităţile locale cu un generator şi cu combustibil, după ce alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în zonă.

Circulaţia pe DE 581 spre municipiul Huşi a fost oprită, din cauza unor fire de la un stâlp de electricitate care au fost rupte de vântul puternic. Potrivit autorităţilor, în mai multe puncte de pe DE 581 s-au format suluri de zăpadă care îngreunează circulaţia. Ambulanţa nu a putut ajunge la o femeie în vârstă de 38 ani cu probleme medicale, pacienta fiind preluată, vineri dimineaţă, de o maşină a Primăriei Rafaila, care urma să o transporte la autospeciala SAJ, dar a rămas blocată în nămeţi la aproximativ cinci kilometri de echipajul medical. În zonă a fost trimisă o şenilată care va facilita accesul ambulanţei, din aceeaşi localitate urmând să fie preluat şi un bolnav de cancer. ‘În cursul nopţii, a fost căutat un bărbat care lucra ca zilier la Mănăstirea Bujoreni şi care s-a rătăcit într-o pădure. Persoana a reuşit sa ajungă la domiciliu înainte ca echipajele să o găsească. În ultimele ore s-a acţionat pentru degajări de copaci căzuţi peste autoturisme, străzi şi reţele de alimentare cu energie electric, în cooperare cu serviciile de voluntari. Mai multe persoane rămase înzăpezite în autoturisme au fost salvate şi transportate la unităţi de cazare’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Marişcu. Toate serviciile de voluntari din localităţile afectate de vremea rea acţionează pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil şi deblocarea autoturismelor aflate în zăpadă. DN 24A Murgeni – Fălciu, DN 2F Vladia – Ivăneşti şi DN 11A Podu Turcului – Bârlad sunt închise, vineri dimineaţa, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului puternic.

DN 24A Murgeni – Fălciu, DN 2F Vladia – Ivăneşti şi DN 11A Podu Turcului – Bârlad sunt închise, vineri dimineaţa, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului puternic. Potrivit autorităţilor, pe DE 581 se circulă cu dificultate în mai multe puncte, atât din cauza sulurilor de zăpadă (în localităţile Crasna, Simila, Satu Nou), cât şi din cauza unor copaci căzuţi pe carosabil în zona Dobrina. ‘Prefectul judeţului, Isabel Bogdan, este prezent în zonă şi coordonează activităţile de deszăpezire şi degajare a carosabilului, în vederea facilitării accesului autovehiculelor. Probleme sunt pentru TIR-urile care se deplasează către Vama Albiţa’, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa. Potrivit acestuia, un stâlp de înaltă tensiune este rupt pe raza localităţii Simila, alimentarea cu energie electrică fiind întreruptă. Judeţul Vaslui se află sub Cod portocaliu de ninsoare abundentă şi vânt, până pe 21 aprilie la ora 09,00.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Prima tranşă de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii a ajuns la Vaslui

Ministerul Sănătăţii a achizionat vaccinul antigripal pentru sezonul rece, iar prima tranşă de 330 de …

Gafa DSP Vaslui: Elevele cu Covid-19 nu sunt de la LMK Vaslui!

Elevele confirmate cu Covid-19 nu sunt de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Una dintre ele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *