marți , 22 ianuarie 2019, 16:22
Home / Local / Actualitate / Simpozion la Muzeu

Simpozion la Muzeu


Prefectul Isabel Bogdan a participat ieri la simpozionul științific ”Unirea Basarabiei cu România”, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Sala Arta a fost plină de liceeni, care au aflat de la Liviu Țăranu și Florian Banu, reprezentanții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, despre problema Basarabiei în relațiile româno-sovietice și demersurile făcute pentru înfăptuirea actului de la 27 martie 1918.
Despre însemnătatea acestei date a vorbit și prefectul Isabel Bogdan, amintindu-le celor prezenți de faptul că ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare națională.
”Ziua de 27 martie nu poate fi ignorată de nici un istoric, fiindcă reprezintă primul pas spre Marea Unire din 1918. La 99 de ani de la proclamarea unirii Basarabiei cu țara mamă, încă mai putem vorbi despre identitate şi spiritualitate românească, chiar dacă destinul comun al Basarabiei și României a fost anulat la 28 iunie 1940, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov”, a spus prefectul Isabel Bogdan.
Profesoara Aurelia Curelaru, de la Liceul ”Ștefan Procopiu”, a ținut să vorbească despre Basarabia între limba română și cea moldovenească, specificând că ”proiectul moldovenesc a fost croit pe realitatea lingvistică a unei părți din limba națională-graiul moldovenesc particularizat în spațiul basarabean”.
La rândul său, profesorul Nicolae Ionescu a punctat primul pas făcut de România spre desăvârșirea unității naționale.
Evenimentul a fost coordonat de Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean Vaslui.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Școala „Ștefan cel Mare” vine în sprijinul elevului bolnav de cancer

Rareș Diaconu, elevul olimpic diagnosticat cu o formă de cancer osos, a reușit să mobilizeze …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *