sâmbătă , 23 martie 2019, 05:14
Home / Local / Actualitate / 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România

99 de ani de la unirea Basarabiei cu România


Prefectul Isabel BOGDAN a participat astăzi la Simpozionul ”Unirea Basarabiei cu România-99 de ani”, organizat de profesorul Costin Clit, de la Colegiul Naţional “Cuza Vodă” Huşi, şi găzduit de Biblioteca Municipală “Mihai Ralea”.
” Odată ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire, e bine că acordăm o anumită însemnătate zilei de 27 martie 1918, când Basarabia s-a unit cu România, act voit de o națiune întreagă. Ziua de 27 martie nu poate fi ignorată de nici un istoric, fiindcă reprezintă primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a făcut pasul spre reîntregirea ţării. La 99 de ani de la proclamarea unirii Basarabiei cu țara mamă, decizia luată democratic, de Sfatul Ţării, înseamnă identitate şi spiritualitate românească, fiindcă vorbim despre un ţinut care a optat pentru unificarea cu România printr-o voință recunoscută la nivel internaţional. Chiar dacă destinul comun al Basarabiei și României a fost anulat la 28 iunie 1940, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, nu trebuie să uităm de însemnătatea momentului, unul crucial pentru afirmarea identității naționale”, a precizat prefectul Isabel BOGDAN.
Despre momentul unirii de la 27 martie 1918 au mai vorbit senatorul Ion Hadârcă, Teodora Candu, de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mariana Ţăranu, de la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, col. (r ) Andrei Covrig, col. (r ) Mihai Focşa, şi prof.Ştefan Plugaru.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Rezultate modeste la simulare

Simularea examenului de Evaluare Naţională i-a pus la grea încercare pe elevii clasei a opta …

Gazdă a Olimpiadei “Universul cunoaşterii prin lectură”

Școala Gimnazială Deleni a găzduit și organizat etapa județeană a Olimpiadei ”Universul cunoaşterii prin lectură”. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *