duminică , 27 septembrie 2020, 18:14
Home / Local / Actualitate / Siguranța în școli, o preocupare a autorităților locale

Siguranța în școli, o preocupare a autorităților locale


Prefectul Isabel Bogdan a participat la o dezbatere pe tema siguranței în unitățile de învățământ, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), la solicitarea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vaslui, și găzduită de sala de ședințe a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).
Inspectorul șef al IJJ, col.Paul Smîntînă, a prezentat un plan cu privire la siguranța și securitatea elevilor, precizând că violențele săvârșite în incinta unităților școlare s-au redus în primul semestru școlar 2016-2017 cu 75 la sută față de primul semestru al anul școlar 2015-2016. Și numărul de fapte antisociale săvârșite în proximitatea școlilor s-a redus cu 21 la sută. Șeful jandarmilor le-a cerut directorilor să pună preț pe importanța elevilor și profesorilor de serviciu, un alt neajuns fiind legat de insuficienta colaborare dintre consilierii educativi și ofițerii responsabili cu munca educativă, pentru derularea de activități de prevenire.
Cu toate acestea, în primul semestru școlar au fost organizate 300 de activități de prevenire în rândul elevilor, alte 80 de acțiuni în zona adiacentă școlilor, precum și 16 întâlniri profesionale la nivelul factorilor de decizie privind siguranța elevilor.
Colonelul Paul Smîntînă i-a avertizat pe directori de pătrunderea cu ușurință a persoanelor, care nu au de-a face cu școala. Numai în primul semestru au fost legitimate peste 500 de persoane străine, care se aflau în interiorul mediului școlar, iar 61 au fost sancțiunate, pentru pătrundere fără drept în unitățile de învățământ.
”Nu toate școlile dețin semne distinctive. Doar 65 la sută din unitățile școlare s-au conformat. De asemenea, doar 45 la sută din școli au ecusoane pentru vizitatori, iar acolo unde există personalul de serviciu nu impune vizitatorilor purtarea lor la vedere, pentru a fi mai ușor de identificat. Ne-am dori o mai bună comunicare, atât cu privire la regulamentele de ordine interioară, în care să se regăsească toate condițiile de acces în școală, cât și cu privire la anunțarea imediată a evenimentelor, care se produc în interiorul instituțiilor școlare”, a spus Paul Smîntînă.
Grație intensificărilor acțiunilor preventive și a prezenței patrulelor de jandarmi în interiorul unităților școlare, numărul violențelor fizice ușoare a scăzut considerabil, de la 399 (semestrul I an școlar 2015-2016) la 95 (semestrul I an școlar 2016-2017). Și în privința distrugerii bunurilor, scăderea este evidentă, de la 310 la 25. Amenințările repetate au scăzut de la 634 la 13, iar instigarea la violență de la 89 la 9.
La rândul său, prefectul Isabel Bogdan le-a cerut directorilor de școli să organizeze cât mai urgent întâlniri cu părinții, pentru a-i atenționa cu privire la pericolele la care se supun copiii lor, atunci când accesează jocul ”Balena Albastră”, şi e mai bine să supravegheze activităţile online pe care le au aceștia.
”La noi nu e un fenomen, însă au apărut deja unele cazuri, în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet. Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de prietenii din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Acordaţi-le timp celor dragi”, a declarat Isabel Bogdan.
Prefectul a ținut să le amintească celor prezenți că una dintre pro¬blemele ce trebuie soluționate urgent este cea privind avizarea școlilor pentru situații de urgență: ”Din punct de vedere ISU, atenție că la 30 iunie expiră termenul din Ordonanța de Urgență cu autorizarea provizorie. E valabilă pentru orice instituție și trebuie să ne facem calculul că n-o să mai prelungească nimeni provizoriu, mă refer din punct de vedere al situațiilor de urgență să intrăm în legalitate cu tot ce înseamnă avizele PSI. A fost o întreagă dezbatere pentru că a fost prelungit cu un an termenul de intrare în legalitate. Amenzile sunt destul de mari. Numai cea minimă se ridică la 30.000 lei”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Mașină făcută scrum în apropiere de sediul Primăriei Vaslui

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă …

Primarul care a schimbat fața comunei Lipovăț

Primarul PSD al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, este pregătit pentru testul electoral de duminică. Știe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *