sâmbătă , 26 septembrie 2020, 14:51
Home / Local / Actualitate / Vasluieni la Olimpiada de interpretare instrumentală

Vasluieni la Olimpiada de interpretare instrumentală


Elevii Școlii ”Vasile Alecsandri” Vaslui au impresionat juriul la faza zonală a Olimpiadei de interpretare instrumentală de la Iași. Trei dintre ei s-au calificat la etapa naţională.
Graţie lui Daniel Macarov, Alexandru Blăniță și Costel Enea, municipiul reşedinţă punctează o premieră, urcând în elita instrumentiştilor cu trei finaliști la etapa naţională a Olimpiadei de interpretare.
Daniel Macarov, elev în clasa a VII-a, a impresionat juriul prin interpretarea la trompetă, fiind declarat cel mai bun participant al fazei zonale de la Iași. El este deja familiarizat cu faza națională. În urmă cu doi ani, Daniel Macarov a urcat pe treapta a treia a podiumului la trompetă.
“Este un elev cu reale calităţi şi sunt convins că va face o treabă bună şi în finală. Să te numeri printre finaliştii din zona Moldovei este deja un lucru mare”, a spus profesorul Romeo Tălmaciu, cel care se ocupă de pregătirea elevului, alături de corepetitoarea Ana Șnaider.
Romeo Tălmaciu îl mai are ca finalist pe elevul Alexandru Blăniță, de la clasa a VIII-a, la tubă, corepetitor fiind Ana Șnaider.
”Rezultatele celor doi copii sunt importante şi prin prisma faptului că în acest an, din cele patru locuri, pentru etapa finală la secțiunea alamă-percuție, două sunt ale Vasluiului. Am fost la un pas de a obține încă un loc în finală, prin Bianca Fodor, care, în cele din urmă, a obținut premiul I. Elevii au cântat ca niciodată. Au fost în cea mai bună zi a lor, exprimându-se excelent din punct de vedere artistic. Aceștia aduc un suflu nou muzicii instrumentale şi nu face decât să motiveze munca profesorilor de la clasele de muzică din Vaslui”, a mai spus Romeo Tălmaciu.
Cel de-al treilea finalist de la Școala ”Vasile Alecsandri” este Costel Enea, la clarinet. El este pregătit de profesorul Iftimie Căuneac, iar corepetitor este Ana Șnaider.
”Costel a participat la secțiunea instrumente de suflat din lemn, obținând unul din cele șase locuri repartizate Moldovei la etapa finală. Este un elev de excepție, cu numeroase premii obținute la diferite concursuri naționale și internaționale”, a completat profesorul Tălmaciu.
Directoarea Școlii ”Vasile Alecsandri”, Dorina Baban, este mândră de performanța claselor de muzică: „Clasele cu program integrat de muzică instrumentală se dovedesc a fi un succes, pornit de la o idee bună, preluată și însușiită de colectivul nostru deosebit. Rezultatul excepțional din acest an școlar nu pot spune că este o surpriză, pentru că nu este singurul an când avem elevi calificați la faza națională a Olimpiadei, dar pot afirma că este o bucurie care ne-a depășit așteptările, chiar și celor mai optimiști dintre noi. Cei trei elevi calificați sunt fără îndoială talentați, pasionați și ambițioși, zecile de ore de studi arătându-și acum eficiența”.
La Olimpiada de interpretare instrumentală, Vasluiul a mai obținut o mențiune, prin Rareş Trufea, la pian. El este elev al Şcolii “Mihai Eminescu”, având ca îndrumătoare pe profesoara Galina Parfeni.
“Mulţumesc acestor minunaţi ambasadori ai frumosului artistic, colegilor mei de la clasele de muzică şi de la cultură generală, conducerii școlii, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Primăriei Vaslui, care ne asigură toate condiţiile necesare lucrului de calitate”, a încheiat profesorul Romeo Tălmaciu.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Primarul care a schimbat fața comunei Lipovăț

Primarul PSD al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, este pregătit pentru testul electoral de duminică. Știe …

Mesajul unui tânăr din noua generație de politicieni vasluieni: „Îmi pasă de județul meu”

”Stimați prieteni, Dragă GENERAȚIE, Mai este o zi și campania electorală se va încheia. O …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *