vineri , 18 septembrie 2020, 21:25
Home / Local / Actualitate / Aurul şi argintul antic a atras zeci de bârlădeni

Aurul şi argintul antic a atras zeci de bârlădeni


Ieri, la Muzeul Judeţean „Vasile Pârvan” Bârlad a avut loc vernisajul expoziției „Aurul şi argintul antic al României”.
Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga țară, expoziția reunește peste 1.000 de obiecte arheologice din metale prețioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
La evenimentul de deschidere au participat zeci de vizitatori, printre cei prezenţi numărându-se Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, prefectul Isabel Bogdan, deputatul Adrian Solomon şi preşedintele CJ, Dumitru Buzatu.
„Expoziţia reprezintă o premieră pentru judeţul Vaslui. Ar trebui ca vasluienii să profite de această oportunitate şi să vadă exponatele, unel de o valoare inestimabilă şi care spun multe despre civilizaţia poporului nostru. În ultimii 30 de ani nu am avut parte de o asemenea expoziţie. Practic, la Bârlad se regăseşte cea mai importantă parte a Tezaurului României, din care nu lipsesc brăţările dacice sau cloşca cu puii de aur”, a spus prefectul Isabel Bogdan.
Muzeul „Vasile Pârvan” participă la acest amplu proiect expozițional cu obiecte din aur și argint, descoperite în urma cercetărilor din așezarea și necropola de secol IV p. Chr. de la Bârlad-Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparținând culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.
„Ne bucurăm că am reușit să aducem această expoziție și la Bârlad. Colecția cuprinde 1.065 de piese confecționate din aur și argint, ce acoperă 7.000 de ani de istorie, din eneolitic și până în perioada antichității târzii. În cadrul expoziţiei poate fi admirat și tezaurul de la Bunești-Averești, din zona noastră, care include și diadema princiară descoperită în 1978, care este unică în zona de sud-est a Europei. Între 1978 și 1992, în acea zonă au fost descoperite nu mai puțin de 1.000 de piese din argint aparținând perioadei dacice din secolele IV-II î.e.n”, a declarat muzeograful Mircea Mamalaucă, directorul instituției.
Expoziția este deschisă publicului între 5 martie și 23 aprilie, prețul unui bilet fiind de 6 lei/adult și 1,50 lei/copil.
Coordonat de directorul general al Muzeului Naţional de Istorie, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, și dr. Rodica Oanță-Marghitu, șeful biroului Tezaur Istoric din cadrul instituției muzeale, acest proiect expozițional a fost demarat în decembrie 2013. Până în prezent, expoziția a fost itinerată la Timișoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iași, Constanța, Piatra Neamț, Suceava.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Prima tranşă de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii a ajuns la Vaslui

Ministerul Sănătăţii a achizionat vaccinul antigripal pentru sezonul rece, iar prima tranşă de 330 de …

Gafa DSP Vaslui: Elevele cu Covid-19 nu sunt de la LMK Vaslui!

Elevele confirmate cu Covid-19 nu sunt de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Una dintre ele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *