sâmbătă , 19 septembrie 2020, 00:30
Home / Local / Actualitate / In memoriam Ion Iancu Lefter

In memoriam Ion Iancu Lefter


Prietenii şi o mână de iubitori de poezie au participat, ieri, la comemorarea lui Ion Iancu Lefter. Evenimentul, găzduit de Sala TinArt a Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” şi organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), a coincis cu lansarea volumului “Starea de Dor”. Poetul a ținut să readucă în prim-plan dorul, în diferite ipostaze și stări, prin cele 408 de poezii, cuprinse într-un volum, prefațat de Prin eforturile soţia acestuia, Elvira Lefter.
”Starea de dor, după propria-i mărturisire, e tensiune sufletească complexă, ce-și are izvorul în copilărie, în casa părintească, în amintirile bunicilor și-a mamei, în libertatea absolută, în privighetori, în dragostea pură, etc”, a spus soția poetului.
Omagiul adus de vasluieni la 27 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului şi ziaristului Ion Iancu Lefter a cuprins recitări din creaţia celui dispărut și cuvinte de apreciere la adresa acestuia din partea profesorilor Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene, și Dan Ravaru, precum și din partea medicului Valeriu Lupu.
Ion Iancu Lefter reprezintă un simbol pentru mulţi iubitori de poezie. A debutat cu volumul de versuri “Sărut”, în anul 1969. Cartea a fost remarcată într-o cronică semnată de Victor Felea, “Poezie şi critică” (1971). Înainte de revoluţie, a mai scos pe piaţă “Starea de duminică” (1982), “Coroana de spice” (1985), “Săgetarea cerbului” (1988) şi “Gloria ierbii” (1989). În martie 1990, Ion Iancu Lefter avea să părăsească această lume în urma unui accident rutier.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Prima tranşă de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii a ajuns la Vaslui

Ministerul Sănătăţii a achizionat vaccinul antigripal pentru sezonul rece, iar prima tranşă de 330 de …

Gafa DSP Vaslui: Elevele cu Covid-19 nu sunt de la LMK Vaslui!

Elevele confirmate cu Covid-19 nu sunt de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Una dintre ele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *