marți , 22 ianuarie 2019, 16:08
Home / Local / Actualitate / In memoriam Ion Iancu Lefter

In memoriam Ion Iancu Lefter


Prietenii şi o mână de iubitori de poezie au participat, ieri, la comemorarea lui Ion Iancu Lefter. Evenimentul, găzduit de Sala TinArt a Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” şi organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), a coincis cu lansarea volumului “Starea de Dor”. Poetul a ținut să readucă în prim-plan dorul, în diferite ipostaze și stări, prin cele 408 de poezii, cuprinse într-un volum, prefațat de Prin eforturile soţia acestuia, Elvira Lefter.
”Starea de dor, după propria-i mărturisire, e tensiune sufletească complexă, ce-și are izvorul în copilărie, în casa părintească, în amintirile bunicilor și-a mamei, în libertatea absolută, în privighetori, în dragostea pură, etc”, a spus soția poetului.
Omagiul adus de vasluieni la 27 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului şi ziaristului Ion Iancu Lefter a cuprins recitări din creaţia celui dispărut și cuvinte de apreciere la adresa acestuia din partea profesorilor Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene, și Dan Ravaru, precum și din partea medicului Valeriu Lupu.
Ion Iancu Lefter reprezintă un simbol pentru mulţi iubitori de poezie. A debutat cu volumul de versuri “Sărut”, în anul 1969. Cartea a fost remarcată într-o cronică semnată de Victor Felea, “Poezie şi critică” (1971). Înainte de revoluţie, a mai scos pe piaţă “Starea de duminică” (1982), “Coroana de spice” (1985), “Săgetarea cerbului” (1988) şi “Gloria ierbii” (1989). În martie 1990, Ion Iancu Lefter avea să părăsească această lume în urma unui accident rutier.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Școala „Ștefan cel Mare” vine în sprijinul elevului bolnav de cancer

Rareș Diaconu, elevul olimpic diagnosticat cu o formă de cancer osos, a reușit să mobilizeze …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *