luni , 21 ianuarie 2019, 05:13
Home / Local / Actualitate / Reguli noi pentru dascăli

Reguli noi pentru dascăli


Inspectoratul Şcolar Ju¬deţean (ISJ) Vaslui a făcut publică săptămâna trecută prima listă cu normele şi fracţiunile de norme care sunt rezervate sau vacante în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ.
„Până în acest moment, am trecut prin constituirea catedrelor la nivelul unităţilor şcolare, s-a făcut o completare de normă cu ore în specialitate, întregirea normei didactice. Consiliile de administraţie şi-au dat acordul pentru prelungirea contractului celor care îndeplinesc vârsta de pensionare la 31 august şi au făcut cerere pentru menţinerea în activitate şi în anul şcolar 2017-2018. În prima etapă au fost vizate favorabil 84 de solicitări, la care s-a adăugat încă un aviz după contestaţii. Urmează completările de norme şi apoi transferurile cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate“, au precizat şefii ISJ Vaslui.
Pe 2 martie se va publica lista profesorilor restructuraţi care vor fi re-partizaţi în alte unităţi şcolare. Anul acesta însă, repartiţiile pe posturi se vor face după noi reguli. Şedinţele de repartiţie nu mai sunt publice, conform metodologiei, ceea ce înseamnă că nu mai au acces alte persoane decât cele care au solicitat completare de normă, transfer sau au participat la concurs. De altfel, unităţile şcolare nu vor mai schimba criteriile specifice pentru încadrarea pe posturi, criteriile fixate pentru etapa de transfer specifică celor restructuraţi se vor menţine şi în etapa de pretransfer, care are drept scop apropierea unui cadru didactic de domiciliu. O altă noutate este că profesorii de religie trebuie să obţină avizul cultelor dacă vor să schimbe catedra.
De asemenea, metodologia pentru mişcarea personalului didactic prevede că dascălii care sunt restructuraţi pot să revină în unităţile de învăţământ dacă până la începutul anului şcolar apare cel puţin o jumătate de normă din specialitatea sa. Directorul unităţii şcolare va avea obligaţia să notifice în scris cadrul didactic restructurat că poate reveni la catedră.
Metodologia pentru mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar a fost modificată de curând prin Ordinul 3151/2017.
Una din noile prevederi spune că se modifică contractul de muncă pentru cadrele didactice angajate pe perioadă neterminată până la 31 august 2012 cu o vechime mai mare de şapte ani de predare la catedră cu statut de cadru didactic calificat şi care nu au promovat examenul de definitivat. Respectivele cadre didactice cu vechime la catedră şi care nu au promovat definitivatul în trei sesiuni vor avea contracte pe perioadă determinată şi pot fi menţinute pe catedra ocupată şi în anul şcolar 2017-2018.
Conform ultimelor modificări legislative, cadrele didactice care au mai mult de şapte ani la catedră şi nu au promovat definitivatul în maximum trei sesiuni vor avea dreptul să susţină acest examen contra unei taxe în valoare de 300 de lei.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ziele Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui

Liceul ”Ștefan Procopiu” (LSP) Vaslui a marcat 47 de ani de existență, organizând o nouă …

Portret de familie: meniuri sănătoase cu carne de pui

Meniurile cu carne de pui reprezintă alegerea preferată a tuturor, datorită numeroaselor avantaje: carnea de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *