marți , 23 octombrie 2018, 21:42
Home / Local / Actualitate / Și absolvenții din acest an vor să plece din țară

Și absolvenții din acest an vor să plece din țară


De ani buni, piața muncii din județul Vaslui este aproape blocată pentru absolvenți. Agenții economici spun din start că nu au slujbe vacante pentru tineri întrucât ceea ce au învățat aceștia la liceu nu are nicio legătură cu economia reală. Așa se face că mulți dintre cei peste 500 de absolvenți de clasa a XII-a din județ care, de regulă, nu iau la facultate și nu pleacă în străinătate, vor rămâne acasă cu indemnizația de șomaj de 250 de lei.
”Elevii termină liceul complet nepregătiți sau cu meserii care nu au căutare. Aceasta a fost în ultimii ani o mare problemă și rămâne o problemă. Nu există la nivel național o strategie, un proiect de durată privind sectoarele care ar trebui să se dezvolte prioritar. Dacă ar exista așa ceva, și învățământul și-ar putea face o strategie în consecință. Din păcate, nu știm încotro se îndreaptă țara. Nu e de mirare că batem pasul pe loc și tinerii nu au unde să se angajeze”, a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele filialei Vaslui a Asociației Patronale a IMM-urilor.
Cum sunt puține șanse să fie încadrați, absolvenții de liceu sunt nevoiți să-și caute de lucru în alte state europene. Dacă nu pot pleca, trebuie să treacă pe la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a beneficia măcar de indemnizația de șomaj. Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, tinerii trebuie să se prezinte la agenție în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe la 1 iunie și se încheie pe 30 iulie.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Miliția a fost atracția zilei la Retro Parada Toamnei

Iubitorii de maşini istorice şi-au dat întâlnire în centrul Vasluiului, acolo unde s-a desfăşurat Retro …

Jandarmii au împărțit amenzi hoților de lemne

La sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vaslui a aplicat 17 sancțiuni contravenționale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *