luni , 21 septembrie 2020, 11:38
Home / Local / Actualitate / Abandonul şcolar, redus cu fonduri europene

Abandonul şcolar, redus cu fonduri europene

16299351_1734818950073887_2355075258305481221_n
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a organizat, ieri, conferinţa finală “Puterea Progresului” din cadrul proiectului “Programe educaţionale şi de consiliere pentru prevenirea abandonului şcolar în judeţul Vaslui”, derulat în parteneriat cu autorităţile locale. Beneficiari sunt liceele “Ion Mincu” Vaslui, “Petru Rareş“ Bârlad şi “Nicolae Iorga” Negreşti. Proiectul a fost finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, prin Mecanismul de Finanţare “Spaţiul Economic European” (SEE).
Finanţarea a fost de peste 1,6 milioane de lei, iar beneficiari direcţi au fost 200 de elevi cu risc de abandon. În program au fost implicaţi şi 213 părinţi, care au participat la 12 workshop-uri cu privire la planificarea carierei copiilor, planificarea timpului şi a resurselor financiare, comunicarea non-violentă şi modalităţi mai bune de parenting. De asemenea, 60 de cadre didactice au fost formate în domeniul lucrului și comunicării cu tinerii prin metode non-formale și informale în cadrul atelierelor.
Elevii au beneficiat lunar de câte un pachet de hrană în valoare de 65 de euro, timp de 24 luni.
“Ţinta noastră a fost să reducem riscul de abandon şcolar la clasele X-XII cu 5 la sută în fiecare dintre cele trei licee pilot. Se observă o îmbunătăţire a frecvenţei la cursuri, precum şi a situaţiei la învăţătură. De asemenea, ne dorim să creştem promovabilitatea la examenul de bacalaureat cu 25 la sută în următorii doi ani şcolari în fiecare dintre cele trei licee”, a declarat inspectorul școlar al ISJ Vaslui, Landiana Mihnevici.
La întâlnire a fost prezent și prefectul județului Vaslui, Isabel Bogdan, care i-a felicitat pe cei implicați în proiect și speră ca asemenea programe să fie derulate și pe viitor, pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale: “ Vasluiul se numără printre judeţele cu o rată scăzută a abandonului şcolar. Cu toate acestea, procentul celor care părăsesc de timpuriu şcoala este în ușoară creștere. Rata abandonului şcolar a fost la finele lunii septembrie 2016 de 1,74 la sută, în creștere cu 0,32 la sută față de 2015.Mai exact, dintr-un total de 22.763 de elevi monitorizați, au renunţat la cursuri 396, iar cei mai mulți provin din mediul rural. Mă bucur că Inspectoratul Școlar Județean Vaslui are ca preocupare primordială diminuarea acestui fenomen, prin implementarea unor proiecte europene, precum este și cel diseminat astăzi.
Faptul că 200 de elevi aflați în situații de risc au fost menținuți în mediul școlar e o mare realizare. Mă bucură faptul că și părinții au fost implicați în proiect, fiindcă unul din factorii care duc la abandonul şcolar este legat de familie. Din cauza dificultăţilor materiale, a modelului educaţional oferit de părinţi şi de fraţi, precum și a dezorganizării familiei, se ajunge în postura de a se renunța prea ușor la educație. Ar trebuie ca asemenea proiecte să fie implementate la nivel de gimnaziu, acolo unde numărul copiilor care au renunţat la continuarea studiilor este mai mare. Vă felicit pentru acest proiect și sper ca Inspectoratul Școlar Județean să facă în continuare front comun alături de comunitățile locale, pentru ca tinerii să nu mai renunțe la educație”.
La rândul său, subprefectul Mircea Gologan a apreciat faptul că una dintre preocupările proiectului a fost legată de creșterea procentului de promovabilitate la bacalaureat.
Timp de cinci ani, cadrele didactice vor continua toate activităţile educaţionale derulate în proiect în sistem de voluntariat şi vor fi monitorizate prin inspecţii şcolare. Vor exista două tipuri de programe, unul de remediere pentru elevii cu rezultate slabe şi altul de excelenţă pentru elevii buni, în funcţie de aptitudini, de rezultatele la învăţătură.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Seară americană la Festivalul Umorului ”Constantin Tănase”!

Ediția jubiliară a Festivalului Umorului ”Constantin Tănase” Vaslui a avut un moment inedit, oferit de …

Ei sunt cei mai buni creatori de la Concursul de literatură satirico-umoristică!

Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a organizat festivitatea de premiere a Concursului de literatură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *