duminică , 27 septembrie 2020, 03:02
Home / Local / Actualitate / Gheorghe Alupoaei, celebrat de Ziua Culturii Naționale

Gheorghe Alupoaei, celebrat de Ziua Culturii Naționale

alupoaei3
Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a ţinut să organizeze o expoziţie de fotografii dedicată sculptorului Gheorghe Alupoaei, în care sunt prezentate o parte dintre lucrările maestrului. Vernisajul a avut loc în prezenţa mai multor cadre didactice, elevi și iubitori de cultură.
“Sculptura este o pasiune pe care am avut-o încă din primii ani de învăţământ. De atunci, fiecare an s-a lăsat cu o serie de lucrări, iar acum constat că numărul acestora, dar şi calitatea lor au crescut considerabil. Am început să populez Vasluiul cu lucrările mele. Sunt multe portrete ale unor personalităţi din istoria noastră, reprezentative pentru peisajul vasluian. O lucrare cu care mă mândresc este Ştefan cel Mare, de la Huşi”, a spus Gheorghe Alupoaei.
Alături de cunoscutul sculptor s-a aflat și prefectul Isabel Bogdan, care a ţinut să remarce personalitatea maestrului, cerându-le vasluienilor să-l cinstească ori de câte ori au ocazia.
”Ziua Culturii Naționale coincide cu data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu. La 167 de ani de când a răsărit Luceafărul poeziei românești, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a avut inițiativa lăudabilă de a-l cinsti pe maestrul Gheorghe Alupoaei, cel care recreează personaje cu creionul, dalta și ciocanul. În ce priveşte lucrările de care este cel mai ataşat, Gheorghe Alupoaie se mândreşte cu bustul lui Mihai Eminescu, care a fost dezvelit în 2011 la Edmonton, în Canada. E o dovadă vie că maestrul a avut o afinitate aparte pentru Eminescu. Expoziţia de față este rodul unui talent aparte al lui Gheorghe Alupoaie, acela de a şti să modeleze și să deseneze mai mult decât putem noi vedea. Ceea ce vedeți redă stări sufleteşti pentru că aşa i-a simţit pe oamenii cu care a interacţionat. Îi dorim maestrului Gheorghe Alupoaei viață lungă, iar noi, vasluienii, să nu-l uităm și să-l cinstim de câte ori avem ocazia pentru ceea ce reprezintă ca OM și ca artist pentru județul Vaslui și România!”, a declarat prefectul Isabel Borgdan.
“Statuile nu ies niciodată la pensie, dar nici domnul Alupoaei nu va ieşi la pensie prin ceea ce a făcut”, a menţionat Valeriu Lupu.
Evenimentul a fost coordonat de Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean, iar criticul de artă Maria Bilașevschi a avut câteva remarci la adresa lucrărilor maestrului. Elevii profesoarei Galina Parfeni au susținut, în final, microrecitaluri la pian.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Mașină făcută scrum în apropiere de sediul Primăriei Vaslui

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă …

Primarul care a schimbat fața comunei Lipovăț

Primarul PSD al comunei Lipovăț, Valerian Hriscu, este pregătit pentru testul electoral de duminică. Știe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *