sâmbătă , 19 septembrie 2020, 20:38
Home / Local / Actualitate / Ștefan cel Mare, evocat la Podul Înalt

Ștefan cel Mare, evocat la Podul Înalt

15936535_1727470947475354_4715524969587654616_o
Astăzi, prefectul Isabel BOGDAN și subprefectul Mircea GOLOGAN au participat la evenimentul organizat de Consiliul Județean Vaslui la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, cu prilejul aniversării a 542 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt.
Momentul a coincis cu marcarea celor 140 de ani de existență a Brigăzii 15 Mecanizate ”Podul Înalt” Iași, o parte din militarii profesioniști participând la întregul ceremonial, care s-a încheiat cu o scurtă paradă militară.
În discursul său, prefectul Isabel BOGDAN a evocat personalitatea Marelui Ștefan, considerată una dintre cele mai mari personalități ale României și un simbol al Vasluiului.
”La 10 ianuarie 2017 se împlinesc 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.
Istoria județului Vaslui e indestructibil legată de personalitatea marelui voievod Ștefan cel Mare.
Chiar dacă ne gândim tot mai puțin la istorie, chiar dacă ignorăm lucrurile mărețe ce ne înconjoară și nu ne mai preocupă personalitățile marcante ale neamului, pe Ștefan cel Mare e greu ca poporul să-l uite.
Marele Ștefan și-a legat destinul de evoluția actualului județ Vaslui nu numai prin strălucita victorie de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, considerată cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu european, ci și prin dezvoltarea în municipiul Vaslui a unei Curți Domnești, reședință voievodală temporară, și prin ctitorirea Bisericii Domnești ”Sf. Ioan Botezătorul”, în 1490.
Ștefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni, pe care îl regăsim aici, la Podul Înalt, la Vaslui în Piața Civică, la Huși în fața Palatului Episcopal, în comuna Ștefan cel Mare-la podul de la Cănțălărești, în fața Școlii nr.5 Vaslui și în alte zone ale județului.
Pentru noi e o cinste și o onoare că locuim într-un județ, care are ca simbol un nume ilustru. Suntem urmașii lui Ștefan, oameni gospodari, vrednici și cu frică de Dumnezeu și e de datoria noastră să păstrăm mereu vie memoria lui Ștefan cel Mare, poate cea mai mai mare personalitate a neamului românesc.
Momentul coincide cu aniversarea a 140 de ani de existență a Brigăzii 15 Mecanizate ”Podul Înalt” Iași.
Brigada este continuatoarea tradițiilor glorioase ale Regimentului 15 – „Dorobanți“, ale cărui fapte de vitejie au rămas înscrise cu litere de aur în istoria militară a poporului român.
Le transmitem un sincer ”La mulți ani!”, iar prin activitățile sale să ducă pe mai departe renumele de ”Podul Înalt”, un simbol al ideii de unitate și independență statală”, a declarat prefectul Isabel BOGDAN.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

S-a consumat prima seară de la Festivalul Umorului ”Constantin Tănase”

Spectacolele de teatru în aer liber au prins și la publicul vasluian. Sute de iubitori …

A început jubileul Festivalului Umorului ”Constantin Tănase” Vaslui

Astăzi a debutat ediția a 26-a a Festivalului Umorului ”Constantin Tănase”.Organizatorii, Consiliul Județean, Primăria Vaslui, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *