vineri , 10 iulie 2020, 11:59
Home / Local / Actualitate / Lupta de la Podul Înalt, evocată de Muzeu

Lupta de la Podul Înalt, evocată de Muzeu

imageresize

Pe 10 ianuarie se împlinesc 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa. Momentul va fi evocat și de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, printr-un colocviu științific, unde Ramona Mocanu, directorul instituției, și istoricul Laurențiu Chiriac vor prezenta o serie de date cu privire la momentul 10 ianuarie 1475.
După ce a asigurat liniștea internă și a rezolvat problemele pe care le avea cu vecinii, Ștefan cel Mare a inițiat o serie de acțiuni care au dus la scoaterea Moldovei de sub tutela Imperiului Otoman, refuzând să mai plătească tributul către Poartă. A intervenit în Țara Românească, impunând un domn favorabil politicii sale.
În aceste condiții, o armată de 120.000 de oșteni, în frunte cu Suleiman, a fost trimisă în Moldova, unde a ajuns la începutul lunii ianuarie 1475.
Lupta dintre armata Imperiului Otoman și cea a Moldovei, condusă de Ștefan cel Mare, a avut loc în fața cetății Vasluiului, pe un teren mlăștinos, mărginit de păduri. Învins, Suleiman a fost nevoit să se retragă, fiind urmărit de armata moldoveană până la trecerea Dunării.
Victoria obținută la Vaslui a fost relatată în letopisețul de la Bistrița, astfel: „Și au biruit atunci Ștefan voievod și au căzut atunci mulțime nenumărată de oameni și mulți și fără de număr au fost prinși de vii, care mai apoi au fost tăiați, numai pe unul îl lăsară viu, pe fiul lui Sac-bașa; și steagurile lor împreună cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre … iar Ștefan se întoarse cu oștenii săi ca un biruitor în scaunul său din Suceava”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Astăzi încep înscrierile pentru titularizare

Înscrierile pentru titularizare încep astăzi şi se vor desfăşura până joia viitoare. Pe 17 iulie …

Bărbat înecat în Prut după ce ar fi intrat în râu să-şi scoată calul şi căruţa

Un bărbat în vârstă de 36 de ani din localitatea Cârja a murit înecat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *