marți , 19 februarie 2019, 09:05
Home / Local / Actualitate / Prefectul avertizeaza populatia ! Ninsori însemnate cantitativ și viscol puternic

Prefectul avertizeaza populatia ! Ninsori însemnate cantitativ și viscol puternic

dsc_0406
Având în vedere avertizarea meteorologică-COD GALBEN-emisă pentru următoarea perioadă, ce menționează ninsori însemnate cantitativ și viscol puternic, viteze ale vântului de peste 70 km/h, reducând astfel vizibilitatea și troienind zăpada, ținând cont de factorii de risc existenți, Instituția Prefectului-județul Vaslui a luat o serie de măsuri privind activarea grupelor operative pentru conducerea și coordonarea cu promptitudine a intervențiilor, în scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranța cetățeanului; activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției la nivelul Instituției Prefectului pentru gestionarea și monitorizarea în ansamblu a tuturor acțiunilor în situații de urgență și notificarea comunităților locale, în speță a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, precum și activarea permanențelor la sediile primăriilor.
De asemenea, au fost dispuse măsuri ce au avut în vedere persoanele fără adăpost, respectiv persoanele cu dizabilități, gravidele și persoanele cu probleme medicale majore — dializați, fiind asigurat transportul și internarea acestora la spațiile de adăpostire, respectiv unitățile medicale competente.
În continuare, situația operativă este monitorizată prin Centrul Operațional Județean, toate instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență fiind pregătite să intervină ori de câte ori va fi nevoie.
Pentru prevenirea unor situații nedorite recomandăm cetățenilor să își asigure un mimim de materiale:
— sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătățirea aderenței pe căile circulabile;
— unelte de îndepărtare a zăpezii;
— combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care vă asigurați încălzirea în sistem propriu. Izolați-vă termic locuința și protejați-vă locuința cu jaluzele exterioare;
— rezervă de apă și alimente neperisabile.
Totodată, recomandăm conducătorilor de autovehicule să evite deplasările, însă dacă este absolut necesar, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situația meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudență, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum și în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-și asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curățarea parbrizului, lunetei și geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiții de siguranță, să nu frâneze sau să vireze brusc și să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
De asemenea, dacă viscolul îi blochează în trafic în afara localităților:
— să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie și să prindă o ‘cârpă’ pe antena radio ori la geam.
— să anunțe evenimentul la numărul de urgență 112 indicând locul unde a rămas blocat.
— să rămână în autoturism până ce forțele de intervenție ajung la fața locului și să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească.
— să pornească motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior și să curețe periodic zăpada de pe țeava de eșapament.
— o persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forțele de salvare.
— să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
— să se asigure că au suficient combustibil la plecarea în călătorie.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte indicațiile agenților rutieri și autorităților locale.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un bărbat a murit într-un accident de muncă la fabrica de rulmenți

PERSOANA CAZUTA INTR-UN CANAL LA SC RULMENTI SA BARLAD. VICTIMA, UN BARBAT IN VARSTA DE …

Puține avize și autorizații de securitate la incendiu

Doar 60 de avize și autorizații de securitate la incendiu au fost emise la nivel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *