miercuri , 23 septembrie 2020, 22:38
Home / Local / Actualitate / Profesorii din Moldova, instruiți de ISJ Vaslui

Profesorii din Moldova, instruiți de ISJ Vaslui

isj-vaslui-300x160
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a organizat primul curs de formare cu profesori din Republica Moldova, la Inspectoratul Școlar Național al Republicii Moldova (Chișinău), pe tema tehnicilor de evaluare modernă prin intermediul Sistemului electronic de gestiune a învățării (LMS), creat într-unul din proiectele coordonate la Vaslui, Parteneriatul Strategic Erasmus+ “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, laureat al European Language Label 2016. Au participat profesori și directori de la 15 instituții din Republica Moldova, care au semnat un Protocol de parteneriat pentru a face parte din Consorțiul pentru difuzarea și exploatarea rezultatelor acestui parteneriat. Formator a fost coordonatorul proiectului, inspectorul pentru limbi moderne și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Vaslui, inițiator al acestei colaborări, Alexandru Mîță.
„Concretizarea acestei inițiative nu ar fi fost posibilă fără contribuția nemijlocită a partenerului moldovean, Inspectoratul Școlar Național al Republicii Moldova, al directorului acestei instituții, Ana Vivdici, personal, care a antrenat toată echipa instituției pentru organizarea rapidă și eficientă a acestui eveniment. De asemenea, a contribuit exemplar prin punerea la dispoziție a unui laborator de informatică dotat cu cea mai nouă tehnologie, Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, directorul acestei instituții, Arcadi Malearovici, implicându-se activ în desfășurarea fără cusur a formării”, a spus Alexandru Mîță.
Organizatorii, alături de participanții la formare, s-au arătat comunicativi, calzi, entuziaști, participativi, serioși, interesați de noi tehnologii și de inovarea didactică, dovedind încă o dată că Moldova este un tărâm al oamenilor deosebiți. Cu această ocazie, s-a semnat de către partea moldoveană, Acordul-Cadru de cooperare instituțională internațională încheiat între ISJ Vaslui și Inspectoratul Școlar Național al Republicii Moldova. Prin intermediul acestui document oficial, se stabilesc principiile cooperării dintre instituția nou-înființată în Republica Moldova, Inspectoratul Școlar Național și ISJ Vaslui. Cele două instituții semnatare ale Acordului-Cadru vor crea aplicații, proiecte și programe comune, cu diverse surse de finanțare locale, naționale și internaționale, în vederea motivării cadrelor didactice din subordine, pentru recunoașterea rolului lor social, respectarea demnității și autonomiei profesionale. Programele comune ale Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și ale Inspectoratului Școlar Național al Republicii Moldova vor urmări integrarea cadrelor didactice în programe de formare continuă, prin proiecte finanțate din diverse surse (locale, naționale, internaționale). Cele două instituții vor concepe programe comune și în vederea îmbunătățirii evaluării, considerată atât ca proces complex, vizând verificarea competențelor elevilor, personalului didactic de predare, personalului didactic de îndrumare și control, cât și global, la nivelul instituțiilor subordonate și pentru propria activitate.
De comun acord, cele două instituții vor crea și aplica instrumente proprii de evaluare a colaborării și a proiectelor realizate în comun, în vederea ameliorării și dezvoltării tuturor aspectelor concrete ale cooperării bilaterale. Manifestările concrete de cooperare vor include: sesiuni comune; un calendar de activități comun; simpozioane, conferințe, congrese; schimburi de experiență; tabere tematice, excursii didactice; cursuri de formare; formare online, pe platforma comună a celor două instituții; proiecte instituționale; proiecte structurale de anvergură; proiecte în parteneriat internațional; dezvoltarea de instrumente comune de cooperare în domeniul educației și formării; susținerea activității comune a asociațiilor profesionale și culturale naționale și internaționale focalizate pe domeniul învățământului, cel al culturii și cel al sportului.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Campanie de donare de sânge în Episcopia Hușilor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în Episcopia Hușilor, a fost demarată o nouă campanie de …

Zăpodeni, cea mai mare dezvoltare din istoria comunei

Comuna Zăpodeni traversează o adevărată perioadă de înflorire cum nu s-a văzut nici pe timpul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *