miercuri , 23 septembrie 2020, 22:27
Home / Local / Actualitate / ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 17 NOIEMBRIE 2016

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 17 NOIEMBRIE 2016

afis_fara_tutun
Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, a derulat activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun, precum şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. Astfel, specialiştii centrului au desfăşurat luni, marţi şi miercuri activităţi de informare a elevilor şi părinţilor cu privire la riscurile consumului de tutun la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, la Şcoala Gimnazială „C. Parfene” Vaslui şi Liceul „Ştefan Procopiu” Vaslui. Joi, seria activităţilor a continuat la Huşi, în rândul elevilor de liceu, la Colegiul Naţional „Cuza Vodă” Huşi şi la Liceul „Ioan Corivan” Huşi.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Huşi care a fost şi gazdă, cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Huşi, în colaborare cu specialiştii CPECA Vaslui au organizat un eveniment special la care au participat ca şi invitaţi, elevi şi părinţi de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Huşi, Şcoala Gimnazială „Anastasie Panu” Huşi şi Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina” Huşi. Tot în calitate de invitaţi au participat şi membrii comunităţii civile Asociaţia „Totul pentru viaţă” Huşi, presa locală şi Biserica Adventistă. Momentele artistice prezentate de elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” – o piesă de teatru, bancuri şi poezii – costumele şi expoziţia de desene au decorat frumos scena dând culoare evenimentului. De asemenea materialele informative, respectiv pliantele şi şepcuţele oferite la finalul activităţii, au conturat un model de bune practici demn de urmat şi de elevii unităţilor de învăţământ din judeţ.
În colaborare cu Penitenciarul Vaslui, specialiştii centrului au desfăşurat şi o activitate de informare a persoanelor privative de libertate pe aceeaşi temă. Seria activităţilor va continua astăzi când specialiştii CPECA Vaslui vor fi prezenţi la Şcoala Gimnazială „M. Eminescu” Vaslui, la Liceul „Anghel Rugină” şi la DGASPC Vaslui. Membrii Asociaţiei „Lions” Vaslui s-au alăturat acestei campanii prin realizare de materiale informative: afişe şi pliante.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

* * *
Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
• Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Campanie de donare de sânge în Episcopia Hușilor

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în Episcopia Hușilor, a fost demarată o nouă campanie de …

Zăpodeni, cea mai mare dezvoltare din istoria comunei

Comuna Zăpodeni traversează o adevărată perioadă de înflorire cum nu s-a văzut nici pe timpul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *