marți , 26 martie 2019, 00:46
Home / Local / Actualitate / Muzica de fanfară-mândria vasluienilor

Muzica de fanfară-mândria vasluienilor

fanfare
Muzica, cred, are cea mai mare putere asupra formării omului, ca personalitate. Ea îl face mai bun, mai înţelegător, mai sensibil la cele ce se petrec în jurul său. Ea pătrunde în suflet pe neobservate, emoţionează profund şi lasă urme de neşters.
Muzica leagănă visele copilăriei, le înmugureşte pe cele ale adolescenţei, le face să dea în floare tinereţea şi domoleşte amurgul omului. Ea îi alină dorul şi tristeţea, îi mângâie durerea şi necazul, îi aprofundează bucuriile, îi însoţeşte dragostea şi dorul.
Dorinţa mare este să-i facem părtaşi pe cei mai tineri, pe cei ce vin după noi, de bucuriile sufleteşti moştenite din vechime, să le predăm lor ca o zestre de mare preţ.
Avem datoria morală să păstrăm cu credinţă această avuţie naţională, să o conservăm, să o valorificăm cu grijă, să sedimentăm în sulfetul tineretului nostru, dragostea pentru folclorul muzical românesc.
În agenda culturală a judeţului Vaslui figurează mai multe manifestări culturale, concursuri şi festivaluri.
Festivalul judeţean al Fanfarelor, ajuns la cea de a XII-a ediţie, este un act de cultură, care trebuie perpetuat, fiind unul din momentele de mare anvergură, care emite semnale de pace în suflet şi bucurie şi face cunoştinţă cu spiritualitatea bogată, ce sălăşluieşte pe aceste meleaguri. Sper ca acest Festival să rămână pentru totdeauna o emblemă în spaţiul cultural vasluian.
Consider că puţine activităţi culturale au valoarea emoţională şi de conţinut a acestui festival.
Îmi amintesc de prima ediţie, din 9 iunie 2005, din localitatea Vladia, Dragomireşti, fiind pe atunci organizator şi membru al juriului, când am trăit clipe de profundă satisfacţie profesională şi umană, ascultând cele 15 fanfare din diferite comune ale judeţului. Necătând la timpul ploios din acea zi de duminică, totuşi prima ediţie a acestui festival a fost o mare reuşită, datorită şi spiritului organizatoric, dar material al Consiliului Judeţean (pe atunci preşedinte Corneliu Bichineţ).
Întotdeauna mi-a plăcut ca la astfel de festivaluri-concurs, să avem în sală mai mulţi oameni profesionişti, cu simţul valorii, reprezentanţi ai presei, radioului şi televiziunii, concurenţi valoroşi.
Sperăm ca în această zi de duminică, 30 octombrie, locuitorii din municipiul Vaslui, vor lăsa grijile la o parte şi vor fi o gazdă de excepţie, un spectator cu simţul valorii, pentru formaţiile de fanfară din judeţul nostru care vor evolua pe scena Parcului Copou din Vaslui.
Şi dacă astăzi mai avem fanfare şi fanfarişti în judeţul nostru, cred că un mare merit îl are mult stimatul nostru Nicolae Balan şi sunt mândru că suntem contemporani.
Înzestrat cu dar dumnezeiesc, Nicolae Balan-muzician de prestanţă, remarcabil dirijor, profesor şi compozitor, personalitate notorie de mare popularitate în judeţ, în ţară şi peste hotare, face încă o încercare de a menţine în viaţă muzica românească, acea scânteie pe care a strâns-o şi a păstrat-o de-a lungul anilor, în speranţa că va fi preluată de urmaşii noştri şi va fi apreciată la justa valoare, iar aplauzele spectatorilor au fost, sunt şi vor fi un semn de recunoştinţă pentru truda lui de o viaţă.
Fiind organizatorul şi dirijorul a mai multe formaţii artistice-fanfare, coruri, orchestre de muzică populară, Nicolae Balan s-a manifestat ca un adevărat patriot al neamului, care prin forţa sa convingătoare a talentului, a ştiut să păstreze şi să promoveze duiosul grai muzical vasluian, parte a neasemuitului folclor românesc.
Are poporul nostru urâtul obicei de a recunoaşte meritele personalităţilor sale, abia după trecerea în lumea celor drepţi. Instituirea de către autorităţile judeţene a Anului “Nicolae Balan”, l-ar găsi iată, plin de viaţă şi cu aceiaşi putere creatoare. Propun ca Festivalul Fanfarelor în judeţul nostru să fie de talie naţională şi să poarte numele “Nicolae Balan”.
Aş vrea să aduc mulţumiri tuturor celor care vor fi de acord cu aceste propuneri. Rămânem cu speranţa la o hotărâre comună a Consiliului Judeţean, Primăriei Vaslui, Centrului Culturii Tradiţionale, dacă e nevoie poate şi cu aprobarea organelor abilitate a Guvernului României.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Au început lucrările de asfaltare

Autoritățile din comuna Ștefan cel Mare anunță că au demarat investițiile de asfaltare a satului …

Accident spectaculos la Brodoc

Trei persoane au trăit un adevărat coșmar, după ce au fost victimele unui accident teribil, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *