luni , 25 martie 2019, 07:16
Home / Local / Actualitate / “Dimitrie Cantemir-punte a cunoaşterii între Orient şi Occident”

“Dimitrie Cantemir-punte a cunoaşterii între Orient şi Occident”

lansare-carte

Sala TinArt a Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” s-a dovedit neîncăpătoare la momentul lansării lucrării de studii şi articole “Dimitrie Cantemir-punte a cunoaşterii între Orient şi Occident”. Cartea a apărut sub egida Asociaţiei Europene ”Dimitrie Cantemir” şi este coordonată de col(r) Viorel Ciobanu, secretarul general al asociaţiei, care a subliniat că s-a lucrat în echipă o perioadă de aproape un an. Lucrarea are un număr de 34 de studii şi articole, realizate de 28 de autori.
Studiile sunt grupate în 3 părţi: prima parte îl infăţişază pe savantul Dimitrie Cantemir, cea de-a doua parte îl prezintă pe istoricul, militarul şi omul politic, iar partea a treia cuprinde unele controverse referitoare la viaţa, opera şi activitatea lui Dimitrie Cantemir. De asemenea, în anexe sunt prezentate instituţiile de învăţământ, mânăstirile, autorităţile publice şi alte instituţii din ţară şi din străinătate ce poartă numele ilustrului enciclopedist român. Din înşiruire lipseşte Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Vaslui, omitere care va fi reparată la volumul doi al cărţii, Viorel Ciobanu negăsind elemente în lumea virtuală, care să pomenească de instituţia de învăţământ vasluiană.
La activitate au mai participat Tasica Bica, reprezentanta Bibliotecii din comuna Dimitrie Cantemir, şi părintele Serafim Bodnar, de la Mănăstirea Dimitrie Cantemir.
“Marele enciclopedist moldovean continuă, la un nivel superior, tradiţia patriotică a literaturii noastre, reprezentată, în Moldova, de Grigore Ureche, Miron şi Nicolae Costin, sau de luminaţi prelaţi, precum Varlaam şi Dosoftei, deosebindu-se prin anvergura preocupărilor, noutatea ideilor, fiind primul savant de formaţie enciclopedică din cultura noastră”, au concluzionat cei prezenţi la eveniment.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Marș pentru viață, la Vaslui!

Peste 300 de vasluieni au participat, astăzi, la ”Marşul pentru viaţă” organizat de Asociaţia ”Provita” …

Video:Un veteran de război din Miclești, a implinit 100 de ani

Autoritățile din comuna Miclești au ținut să-l sărbătorească pe veteranul de război Vasile Samoilă, ajuns …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *