luni , 24 septembrie 2018, 03:27
Home / Local / Actualitate / Focar de boală Newcastle la păsări în comuna Băcani

Focar de boală Newcastle la păsări în comuna Băcani

gaini-64x1024-e1476696424526-820x300
Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Vaslui au confirmat existenţa unui focar de boală Newcastle, în localitatea Suseni, comuna Băcani, unde peste 100 de păsări dintr-o gospodărie au murit în ultimele săptămâni.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Traian Petcu, autorităţile au fost chemate în zonă când au decedat ultimele trei păsări din gospodăria respectivă şi au ridicat cadavrele. Ulterior, testele de laborator au confirmat prezenţa virusului bolii Newcastle sau pseudogripa aviară.
„S-a instituit carantina în zonă. Am verificat gospodăriile din jur şi am constatat că nu sunt alte păsări care să prezinte simptome specifice. Vom continua să facem astfel de verificări şi în localităţile apropiate. Medicul veterinar din zonă are obligaţia să facă vaccinurile la păsări. Vom verifica exact cum stă situaţia. Dacă este vorba despre un refuz al vaccinului din partea proprietarului păsărilor, îl vom amenda pe acesta, dacă e din cauza medicului, atunci vom sancţiona medicul. În momentul în care vaccinările nu sunt făcute la timp, există riscul de îmbolnăvire”, a declarat Traian Petcu.
Boala Newcastle este o boală contagioasă care afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări, virusul care o produce fiind transmisibil la om.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Jandarm din Vaslui, întors dintr-o misiune în Mali

În perioada Septembrie 2016 – Septembrie 2018, maiorul Marian Panfil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi …

Bătrân mort, găsit pe camp

Un bătrân de 73 de ani, din Dodești, a fost găsit decedat pe un câmp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *