miercuri , 23 ianuarie 2019, 07:24
Home / Local / Actualitate / Seceta severa in judetul Vaslui

Seceta severa in judetul Vaslui

vaslui
De aproape două luni în judeţul Vaslui nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie.
Seceta severă afectează atât culturile înfiinţate în această primăvară cât şi sectorul pomicol. Proprietarii de livezi văd cu fiecare zi ce trece cum rodul bogat ce se prefigura la orizontul anului agricol 2016 devine o „fata morgana”. Priveliştea în livezi este dureroasă.
Pomi plini de rod dar cu frunzele uscate şi fructul stafidit.
În comuna vasluiana Pogana sunt mai multe ferme pomicole cu suprafeţe impresionante cultivate cu prun, măr, vişin, nuc sau cireşe care sunt în pragul colapsului.
Lipsa de precipitaţii a făcut ca pomii încărcaţi de roade care nu au ajuns la maturitate, pur şi simplu să se usuce.
Fermierii sunt disperaţi pentru că toată truda lor de un an se duce pe apa sâmbetei.
Ferma deţinută de inginerul Gheorghe Gîfu numără peste 380 de hectare. Cea mai mare suprafaţă este cultivată cu prun – 150 de hectare.
Din păcate pentru el anul agricol este compromis. În acest an, spune Gheorghe Gîfu, a investit mai bine de 150,000 de euro doar pentru tratamentele destinate prunului şi este mai mult ca sigur că nu va recolta mare lucru.
Reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură din judeţul Vaslui, Florin Roşca, spune că în zonă, seceta generează mari probleme pomicultorilor care au cheltuit imens pentru a asigura un an agricol bun.
Primarul cumunei Pogana, Marcel Gîfu consideră că este nevoie mai mult ca oricând ca Ministerul Agriculturi şi Dezovltării Rurale să asigure sprijin financiar fermierilor afectaţi de secetă.
Şi culturile de măr sunt compromise în procent de 90 la sută. Specialiştii susţin că dacă în urmatorele două zile nu va ploua în zona se poate vorbi de cea mai mare calamitate a începutului de mileniu trei în aceasta zonă a ţării.
Ca şi cum nu ar fi fost suficient faptul că se înregistrează o secetă fără precedent, în comuna Pogana proprietarii de teren se mai confrunta cu asaltul porcilor mistreţi asupra culturilor cerealiere.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *