marți , 19 februarie 2019, 10:18
Home / Local / Actualitate / Pierderi semnificative pentru apicultori

Pierderi semnificative pentru apicultori

index
Apicultorii vasluieni se află într-o situaţie dramatică după ploile şi frigul prelungit din acest an. Vremea nefavorabilă le-a produs pierderi de peste 400 de tone de miere de albine, adică aproape două milioane de euro.
“Judeţul Vaslui era unul dintre principalii furnizori la export de miere de albine. Pentru prima oară după 40 de ani, apicultorii au fost nevoiţi ca în această perioadă să hrănească familiile de albine, în loc să colecteze producţia de miere. Există apicultori care şi-au gajat casele pentru a obţine credite şi au cumpărat stupi, iar acum sunt în pragul falimentului”, a declarat Vasile Puf, directorul Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Vaslui.
În judeţul nostru, de apicultură, domeniu care s-a dovedit destul de rentabil până anul acesta, se ocupă peste 6.500 de oameni, care deţin peste 80.000 de familii de albine. În condiţii normale, ei produceau, în medie, 1.000 de tone de miere de albine pe an, trei sferturi din această cantitate mergând la export.
Întreaga ţară produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi cu materialul genetic necesar.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un bărbat a murit într-un accident de muncă la fabrica de rulmenți

PERSOANA CAZUTA INTR-UN CANAL LA SC RULMENTI SA BARLAD. VICTIMA, UN BARBAT IN VARSTA DE …

Puține avize și autorizații de securitate la incendiu

Doar 60 de avize și autorizații de securitate la incendiu au fost emise la nivel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *